Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Οι 4+1 χειρότεροι τύποι αυτοαποκαλούμενων σινεφίλ






Αφορμή για τις παρακάτω αράδες είναι βίντεο και άρθρα που έπεσαν στα μάτια μου τώρα τελευταία και ασχολούνται με τους χειρότερους τύπους που μπορεί να βρεις στο σινεμά. Ίσως να θίχτηκα γιατί τα μισά και πλέον τα κάνω εγώ και όλο το υπόλοιπο team! Τι έγινε;; Φεύγεις;; Γιατί δε θα ακούσεις την άλλη άποψη;; Οι 4+1 χειρότεροι τύποι αυτοαποκαλούμενων σινεφίλ.

Νο.1  Το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία!  
Προφανώς και ισχύει, αλλά φίλε μου κάτι πιο πρωτότυπο δεν παίζει;; Το ‘χουμε ξανακούσει… από σένα πριν την έναρξη της ταινίας για κάποια άλλη! Αν θες πάρε μια κάμερα και γύρνα το μόνος σου! Φήμες θέλουν να πηγαίνει αποκλειστικά σε ταινίες που βασίζονται σε βιβλία μόνο και μόνο για να πει την ατάκα!

Συνηθισμένο είδος. Όλοι έχετε έναν τέτοιο φίλο, εγώ τους σκότωσα!   

Νο.2 Ο Ελιτιστής
Τον καταλαβαίνεις όταν πατάει με την παρέα του σε blockbusters ταινίες. "Πω τι μαλακία είδαμε πάλι", "μόνο ειδικά εφέ και σενάριο τίποτα", "η σκηνοθεσία ήταν μέτρια και οι ηθοποιοί ήταν τουλάχιστον αδιάφοροι". "Δε θα ξαναβγούν σκηνοθέτες σα τον Κιούμπρικ!".

Σπάνιο είδος. Εμφανίζεται σε παρέες μη ελιτιστών. 

Ελιτιστής μετά από Blockbuster!



Νο.3 Ο «τραμπούκος» ελιτιστής
Είναι υποείδος του προηγούμενου απλά πιο επιθετικός. Συναντάται σε πιο «κουλτουρέ» ταινίες και συνήθως τον καταλαβαίνεις όταν πεις πως δε σου άρεσε καθόλου η ταινία, δεν κατάλαβες τίποτα ή αν τολμήσεις να κάνεις το λάθος και πεις υπερεκτιμημένος σκηνοθέτης/ταινία. Θα τα ακούσεις γιατί "δεν καταλαβαίνεις τίποτα", "δεν αξίζει να βλέπεις ταινίες", "απορώ πως ψηφίζεις". Όταν σου εξηγεί τι είδες, του γυρίζεις την πλάτη και φεύγεις γιατί σου λέει πράγματα που ούτε ο σκηνοθέτης δεν είχε στο μυαλό του όταν έφτιαχνε την ταινία! Απλά το τραίνο έφευγε από την πόλη. Δε συμβόλιζε ούτε ορισμένα χρόνια εσωτερικής αγαλλίασης του πρωταγωνιστή, ούτε το πέρασμα της εξουσίας από την τάξη των ευγενών στα χέρια της αστικής μπουρζουαζίας!

Γεωγραφικά σπάνιο είδος. Εντοπίζεται μόνο σε τοπικά σινεμά, συμπαθεί ιδιαιτέρως τις γαλλικές ταινίες και άρα τον γλιτώνεις από village, odeon κλπ! Κυκλοφορεί σε παρέες ελιτιστών αλλά και μόνος.


 Δίδυμο τραμπούκων ελιτιστών!



Νο.4 Ο κριτικός
Τύπος που ίσως έχει σπουδάσει κάτι σχετικό με κινηματογράφο, ίσως όμως απλά έχει διαβάσει πάρα πολλές κριτικές και επειδή είμαστε στην Ελλάδα αυτό ισοδυναμεί με κριτικό! Τον καταλαβαίνεις όταν αρχίζει να λέει πως η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι καλύτερη, πως τα πλάνα είναι απλά τραγικά και στο σημείο της κορύφωσης θα έπρεπε να κάνει αυτό το πλάνο και όχι εκείνο, η μουσική χρησιμοποιήθηκε λάθος και θα έπρεπε να μπει σε εκείνα τα σημεία, δεν καθοδήγησαν καλά τους ηθοποιούς, αυτό ήταν ξεκάθαρα plot hole. Πρόβλημα είναι όταν αυτά τα λέει μέσα στην αίθουσα. Έξω από την αίθουσα ίσως κάτσεις να τον ακούσεις, εκτός αν μιλάει έτσι για ταινίες όπως το Expendables οπότε και τους κάνεις RKO

Συνηθισμένο είδος. Τον συναντάς σχεδόν παντού. Κυκλοφορεί σε ομάδες των 2 ατόμων.

Κριτικός και ανυποψίαστο θύμα!
  

Νο.4+1 Ο βλέπω για 2η+ φορά την ταινία… στο σινεμά
Δε με ενοχλεί καθόλου, απλά είναι ένας είδος που με κάνει και απορώ. Ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται μετά την 1η φορά σε ώρες που δεν έχουν έκπτωση. Ο τύπος πληρώνει ολόκληρο εισιτήριο για να δει κάτι που το έχει ξαναδεί!


Σπάνιο είδος. Ίσως έχεις έναν στην παρέα σου. Την μία απ' όλες της φορές είναι με παρέα, στις άλλες συνήθως μόνος του. Αν δεν είναι μοναχικός τύπος αναγκάζεται να συναθροιστεί με κάποιους εκ των 3 ή 4 κι ας μην γνωρίζονται καλά. Συνήθως το μετανιώνει αλλά πάντα το ξανακάνει!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε με κίνδυνο της ζωής μου



Αλεπού του Αμαρουσίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου